Ekološki uzgojeno meso ima povećanu biološku i nutritivnu vrijednost koja se sastoji u povećanom sadržaju vitamina i minerala, kalcija, magnezija, željeza, a naročito Omega 3 masnih kiselina i antioksidansa. Iz tog razloga, upotreba prirodno uzgojenog ekološkog mesa izuzetno je bitna u prehrani, posebno kada govorimo o djeci i trudnicama.
Ekološki uzgojeno meso ne sadrži aditive, umjetne boje, hormone, konzervanse, emulgatore, arome i pojačivače okusa.
Genetski modificirani organizmi (GMO) i njihovi proizvodi apsolutno su zabranjeni u ekološkoj proizvodnji, odnosno prehrani goveda.
Ekološki uzgojeno meso ima karakterističan prirodan okus, miris i boju.
Često volimo reći da takvo meso ima okus kao „već pomalo zaboravljen okus proizvoda naših baka sa sela”.
To je prije svega tako zbog upotrebe sviježe prirodne trave u prehrani goveda bez upotreba bilo kakvih koncentrata.
Standardi ekološkoj uzgoja goveda inzistiraju na tome da životinje moraju imati dovoljno prostora za ispašu i dovoljno sviježeg zraka kako bi se mogle normalno razvijati.
Kada govorimo o bio-održivosti, utvrđeno je da je na farmama koje se bave ekološkim uzgojem (posjeduju EKO certifikat) biljni i životinjski svijet, kao i svijet insekata veći od 50%, što u velikoj mjeri potiče bio-održivost.
Ekološki uzgojeno meso proizvedeno je prema strogim zakonskim propisima Europske unije te je kontrolirano od strane ovlaštenih organizacija koje posjeduju certifikate. EKO certifikat garantira da u prehrani, a onda i u mesu nema hormona, pesticida, teških metala i aditiva.
U prehrani goveda od kojih se dobije kvalitetno ekološki uzgojeno meso koristi se hrana koja je proizvedena na njivama bez upotrebe pesticida, herbicida i mineralnih gnojiva, a strogo je zabranjena upotreba antibiotika i drugih lijekova u tretiranju goveda.
Najveća prednost ekološki uzgojenih goveda je što se u prehrani koristi sviježa trava s prirodnih pašnjaka i livada.